Op de zondag van de finales van de afgelopen Worldcup roeien op de WA Baan volgde ik het radiocommentaar van NOS Sport; Het ging ongeveer zo: … vanaf de Willem Alexander Baan in Rotterdam, nou ja Rotterdam … Zevenhuizen … haast geen publiek … erg afgelegen … heel winderig … moeite om in hun baan te blijven. Dit was zo ongeveer het commentaar op het moment dat skiffeuse Lisa Scheenaard haar finale roeide en de derde plaats pakte. Een wereldprestatie.

Ik kan om dit soort commentaar zó boos worden. Het heeft namelijk niets te maken met de Willem Alexander Baan en al helemaal niet met de sport. Bij skiën hoor je toch ook nooit dat het koud is, of dat de sneeuw nogal verblindt.

Het heeft alleen maar te maken met de vergelijking Bosbaan-Willem Alexander Baan. Ja, ja, de Bosbaan is beschut, knus, gezellig, gemakkelijk bereikbaar met het OV en Amsterdam. Maar dat is het dan ook. Voor al het overige kun je veel beter naar Rotterdam komen, van mijn part naar Zevenhuizen. Hier ligt een roeibaan van wereldniveau. Punt uit. Dus voortaan trots op onze baan en weg met dat foute imago. Hé koning Willem Alexander: de baan draagt niet voor niets jouw naam. Zeg jíj d’r eens wat van!