Opleidingsprogramma 2012

Onderstaande is een toelichting op het opleidingsprogramma, dat de Roeicommissie heeft ontworpen om de mogelijkheid te geven in alle soorten boten te leren roeien.

Het opleidingsprogramma van Rijnmond bestaat uit 3 niveau’s: 1. beginners, 2. skiffen in de wat stabielere skiffs en 3. gladroeien.

1. Niveau 1: Beginners

Bij Rijnmond wordt over het algemeen gesculled. Dat wil zeggen de roeier roeit met twee riemen. De beginnersinstructie is daarom altijd scull-instructie. Als je het scullen onder de knie hebt, kun je inschrijven voor boordroeilessen ( roeien met 1 riem).

Nieuwe leden die nog niet kunnen roeien starten bij Rijnmond met twee tot vier lessen in de binnenbak. Daarna ga je naar buiten voor het echte werk. Je vaart dan in boten met een stuurman of -vrouw. De boten waar je mee begint zijn C4x+, C3x+ of C2x+ boten. C boten zijn redelijk stabiel, je zal niet zo snel omgaan (als je de instructies van de stuur opvolgt). C4x+ is een C-boot met 4 roeiers. De x staat voor scullen en de + geeft aan dat er een stuurman of –vrouw mee gaat.

Een enkele keer krijgen beginners les in een wherry. Wherry’s zijn extra brede en stabiele boten. De wherry’s gebruiken we meestal voor toertochten.

Aansluitend krijg je stuurlessen. De opleiding wordt afgesloten met een praktijk- én een theorie-examen.

2. Niveau 2: Skiffen in de wat stabielere skiffs

Een skiff is een boot waar je alleen in vaart. Als je bent afgeroeid en afgestuurd, kun je je opgeven voor skifflessen. Je begint dan in een stabiele oefenskiff (D1) of in de Rotte (C1). Afhankelijk van de inschatting van de instructeur en de temperatuur van het water kan het ook zijn dat je direct start in de gladde skiffs de Dintel, de Dommel of de Luts.

Als je het basisniveau skiffen onder de knie hebt, kun je examen doen. Ambitieuze roeiers kunnen, als de instructeur dat verantwoord vindt, direct doorgaan met lessen in de minst stabiele skiffs (zie niveau 3).

Als je in de Rotte en Luts kunt varen is een volgende stap het varen in een ongestuurde twee (C2x-). De AA, Wijde EE en de Philippine zijn C2x- boten geschikt voor roeiers van niveau 2 en voor roeiers die ongestuurd liever in een wat stabielere boot varen.

3. Niveau 3: Gladroeien

Gladde boten zonder kiel hebben als kenmerk dat ze instabiel worden als je niet “netjes” roeit of andere fouten maakt. Dat betekent dat je als je skiffles neemt in de Dintel, Dommel, Gein, Geul,Gulp, Eem, Luts of in het Scharrewiel, je voorbereid moet zijn op een nat pak. Als je het basisniveau skiffen (niveau 2) onder de knie hebt, kun je les nemen in deze boten. Als je in één van deze boten examen hebt gedaan ben je ook bevoegd om te roeien in de andere gladde boten; bij Rijnmond zijn dat 2x boten (ongestuurde gladde twee, EE en IJzer) en 4x+ boten (gestuurde gladde vier, IJssel).ook hiervoor geldt dat onder leiding eerst geoefend moet worden.

Boordroeien

Als je bent afgestuurd in een scull-boot kun je inschrijven voor boordroeilessen. Je begint dan in een stabiele gestuurde vier (C4+). Ambitieuze boordroeiers willen uiteindelijk in de Rijnmond (4+) leren roeien of in de ultieme uitdaging de Loolee (2+).

Op de website en op de informatieborden in het clubhuis hangt veel informatie over de roeimogelijkheden bij rv Rijnmond. Het zal niet altijd duidelijk zijn welke keuzes goed bij je huidige ervaring en wensen passen. Op dit deel van de website staat speciale informatie voor het vervolgroeien als je net afgeroeid en afgestuurd bent.

Wil je werken aan verdere verbetering van het roeien of zoek je mogelijkheden om aan te sluiten bij een groep roeiers?  Vraag gerust om ook eens persoonlijk bijgepraat te worden over alle mogelijke keuzes na het afroeien en afsturen.  Als je net afgeroeid en afgestuurd bent ontvang je een dikke mail met alle informatie over alle keuzes die je maken kunt binnen de vereniging om je carriere te vervolgen. Mail niet gehad? Vraag de info op bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel plezier!