Elfsteden Roeimarathon                         Bijlage A

In 2009 doet er weer minimaal 1 RV Rijnmond-boot, de Zwette, mee aan de Elfsteden Roeimarathon.

We hebben dit jaar een ploeg welke bestaat uit een mix van zeer ervaren Elfsteden Roeimarathon held(inn)en, die al meerdere bizarre tochten hebben overleefd en (relatieve) “nieuwkomers”.

 

In 2007 hebben drie boten meegedaan. We hebben toen een (Vecht-)ploeg samengesteld die van start is gegaan om het traject binnen de 20 uur af te leggen. Dit is gelukt (zelfs binnen de 19 uur). Echter, …… vanwege de weersomstandigheden betrof het een ingekort traject. We zouden overigens de volledige afstand niet binnen de 20 uur hebben gehaald.

Het enthousiasme was echter dermate groot dat we toen al wilden gaan voor een herkansing. In 2008 ging dit helaas de mist in (de wedstrijd zelf ook), omdat de tocht toen op ongunstig tijdstip plaatsvond.

 

Doelstelling 2009

Een ploeg roeiers en begeleiders (en supporters) bij elkaar te brengen die de drive hebben met de Zwette de Elfsteden Roeimarathon 2009 binnen de 20 uur af te leggen. Op gelijke hoogte met het presteren staat het plezier dat we met elkaar hebben tijdens de voorbereiding en de tocht.

 

Veel Rijnmond-leden hebben zich al om diverse redenen stukgebeten op de tijd van 20 uur. Ik verwacht echter dat we deze keer een serieuze kans maken. De ploeg krijgt steeds meer vorm. Daarnaast hebben we een prima boot. Aan de voorbereiding kunnen we zelf veel doen. Hopelijk hebben we dit jaar ook de weersomstandigheden mee.

 

Het volgende gedeelte komt de ervaren ploegleden grotendeels bekend voor (lees het toch svp even door). Voor de nieuwkomers betreft het een korte introductie van deze Moeder Aller Tochten van Friesland.

 

Algemeen Elfsteden Roeimarathon

Sinds 1984 wordt ieder jaar na Hemelvaart de Elfsteden Roeimarathon gehouden. In 2009 vindt deze voor de 24e keer plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei. In 2001 ging het vanwege de MKZ-epidemie niet door.

 

Jaarlijks verschijnen binnen- en buitenlandse boten aan de start om mee te doen aan deze tocht. De deelnemende ploegen doen voornamelijk mee in estafette-vorm met een ploeg van 9 tot 12 roeiers en meerdere begeleiders/niet-roeiers (supporters) in een C2* boot.

 

Ploegen kunnen starten in verschillende categorieën: van wedstrijdklasse tot toercategorie.

De start vindt plaats op vrijdagavond 22 mei 2009 om 20 uur bij de Prinsentuin te Leeuwarden. De boten gaan, met een korte tussenpose, een voor een van start. De wedstrijdklasse start als eerste, dus wij zullen met de Zwette vrij vooraan liggen bij de start.

Het traject loopt langs de bekende Elf Friese steden van de schaatstocht. Het traject leggen we echter in een andere volgorde af dan de schaatsers.

De finish ligt bij RV Wetterwille (Leeuwarden) en deze dient voor zaterdag 20.00 uur bereikt te zijn.

Beloning: het fel begeerde Elfstedenkruisje.

 

Tijdens de wedstrijd zijn het Binnenvaart Politie Reglement = BPR en de KNRB-reglementen van toepassing. Wie kent deze reglementen? Gebruik vooral je gezond verstand. Verder is het een mix van enige durf en verantwoordelijkheid dragen.

Houd je verder zoveel mogelijk aan de regels van de Elfsteden Roeimarathon (zie officiële website en de evt. info van de captainsmeeting van 22 mei, maar overdrijf niet). De geroeide tijd kan gecorrigeerd worden met een straftijd: 15 minuten straftijd per overtreding (2007).

 

Crew / boot

Een ploeg bestaat uit roeiers en begeleiders (en supporters). De roeiploeg bestaat uit mannen/vrouwen, die allemaal moeten kunnen roeien en sturen. De maximale inschrijving is 12 roeiers op naam per boot. Tijdens de tocht kan er niet ingevallen worden. Elke boot heeft zijn eigen team van begeleiders, die niet mee roeien. Zij zorgen dat ze op tijd bij de wisselpunten zijn en regelen dat de ploeg onderweg wordt aangemoedigd.

 

Een roeiploeg van 12 personen wordt verdeeld over 4 teams: elk team bestaat uit 3 personen:

§  2 teams zullen de avond-/ochtendploeg (A = Team 1 en Team 2) vormen,

§  de andere 2 teams de nacht-/middagploeg (B =  Team 3 en Team 4).

Als (A) roeit, dan rust en/of slaapt (B) en omgekeerd.

Het rusten en/of slapen van (A) en (B) kan geschieden op een (of twee) gehuurde locatie(s). Een andere optie is dat de gehele ploeg het volledige traject meerijdt en dat we in de bus / auto rusten.

 

De totaal af te leggen afstand is ongeveer 200 km. Ieder team roeit/stuurt hiervan bij benadering 50 km. Ieder teamlid zal meerdere keren roeien en meestal twee keer sturen. De te roeien / sturen trajecten verschillen qua lengte: de kortste afstand is ca. 5 km en de langste afstand ca. 12 km.

 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is noodzakelijk en reduceert irritatie tot een minimum. Irritatie kan ontstaan door vermoeidheid / niet kunnen slapen / tegenslag (regen, wind, mist, etc.).

 

Onder een goede voorbereiding valt onder meer het volgende:

§  Veel trainen (bij voorkeur in de Zwette of in een andere C2*boot).

§  Goed bestuderen van de te sturen trajecten.

 

We hebben de afgelopen jaren verhalen gehoord van meerdere (ook RV Rijnmond) ploegen  welke een goede roeivoorbereiding de mist hebben zien ingaan vanwege mindere weers-omstandigheden, maar ook vanwege onvoldoende stuurvoorbereiding (en dus verkeerd sturen).

Goed voorbereiden kan aan de hand van website Elfsteden Roeimarathon, de waterkaarten, Google-maps, evt. verkenningsweekend Friesland, etc.

Het is handig als je niet alleen je eigen te sturen traject voorbereidt, maar ook die van je twee teamgenoten. Een traject met herkenningspunten roei je makkelijker. Daarnaast kan je tijdens de tocht bijv. geblesseerd raken en alleen nog in staat zijn te sturen. Je zult het dan in eerste instantie met je teamgenoten moeten opvangen. Concreet betekent dit dat de geblesseerde roeier meer zal sturen en de andere twee teamgenoten meer zullen roeien.

 

Eten en drinken

§  Aangeraden wordt om vanaf een paar dagen voor de wedstrijd met je eten / drinken al rekening te houden met de Elfsteden Roeimarathon.

§  Op vrijdag 22 mei 2009 vertrekken we ’s ochtends richting Leeuwarden. Ieder regelt zelf zijn eigen eten / drinken voor die dag (tot het avondeten): evt. nog ontbijt, lunch, tussendoor, etc..

§  Voor de start van de Elfsteden Roeimarathon nuttigen we op vrijdagavond 22 mei 2009 gezamenlijk een maaltijd in Leeuwarden.

§  Tijdens de tocht zorgt de ploeg voor zijn eigen eten / drinken (“gezamenlijke” inkoop). Beperk je zoveel mogelijk tot voeding welke bij zo’n tocht past. Snacken, junkfood, etc. kan altijd na afloop. We nemen ook jerrycans met water mee.

§  Op zaterdagavond 23 mei 2009, na de tocht, zorgt RV Wetterwille voor een maaltijd in de loods. Iedere ploeg zorgt zelf voor iets lekkers voor ‘s avonds.

§  Op zondagochtend 24 mei 2009 nuttigen we gezamenlijk een ontbijt.

 

Wegbrengen van eten en drinken

De organisatie biedt hiervoor langs de route enkele mogelijkheden. De natuur is ook vrij populair onder de deelnemers.

 

Route/tonnetje/stempelkaart

We nemen geplastificeerde waterkaarten mee in de boot, als ook een door de wedstrijdorganisatie verstrekt waterdicht tonnetje met inhoud (borg) voor de stempelkaart, (eigen) gsm, etc.

Houd er rekening mee dat je het geluidsniveau in de buurt van huizen ’s nachts aanpast. Sommigen houden niet zo van roeien en willen ’s nachts een oogje dichtdoen.

De stuur is verantwoordelijk voor de stempelkaart en het laten afstempelen bij de stempelposten. Doe de stempelkaart na het afstempelen weer in het tonnetje, zodat je deze niet kwijtraakt.

EEN STEMPEL GEMIST BETEKENT DISKWALIFICATIE !

 

Kleding

Zorg voor voldoende droge roeikleding (meerdere sets), het is namelijk prettig als je geroeid hebt droge en schone kleding aan te kunnen trekken. Denk aan transpiratie, regen, kou, etc.

Voor de stuur is het verstandig om warme kleding mee te nemen.

Regenkleding is voor iedereen belangrijk.

 

Begeleiders

De begeleiders rijden van wisselpunt naar wisselpunt. Begeleiders en meerijdende roeiers kunnen de roeiers in de boot op verschillende plaatsen langs het traject aanmoedigen.

 

Overnachten van zaterdag 23 mei op zondag 24 mei 2009

Het is niet verstandig na het roeien op zaterdagavond direct naar huis te gaan. Iedereen is vermoeid en het is daarom aan te raden te overnachten in Leeuwarden (e.o.). Je kunt er douchen en ’s avonds met elkaar nog wat drinken / eten en napraten over de tocht. Zondagmorgen gaan we na het ontbijt uitgerust naar huis.

 

Kosten

Voor benzine, huur van accommodatie(s), inschrijving deelnemers, inschrijving boot, gezamenlijke maaltijden, vervoer, etc. wordt een bedrag per persoon (een bedrag voor de roeiers en een bedrag voor de begeleiders) vastgesteld. Dit bedrag dient te worden voldaan op rekening (zie voor nummer De Dolle Klep – hardcopy dan wel internet) van de toercommissie o.v.v. “Elfsteden Roeimarathon”.

De penningmeester maakt bekend hoeveel hij/zij gestort wil zien. Na afloop van de tocht maakt de penningmeester van de Elfsteden Roeimarathon een overzicht van de inkomsten en uitgaven en brengt een ieder op de hoogte van hetgeen hij/zij terugkrijgt c.q. nog moet bijbetalen.

 

Om je goed voor te bereiden op de eerste vergadering van de Elfsteden Roeimarathon verwijs ik je voor uitgebreidere informatie naar de website www.elfstedenroeimarathon.nl en voor een handig overzicht van de te volgen route o.m. naar www.elfstedenroeimarathon.nl/elfstedentocht/gmaps/    

 

De site van de Elfsteden Roeimarathon heeft nu nog vooral betrekking op 2008. Ik heb van Jan de Boer, secretaris Elfstedencommissie, begrepen dat hij in 2009, m.u.v. Tracking and Tracing (wellicht beschikbaar voor meerdere ploegen), geen belangrijke wijzigingen verwacht.