Wij van Rijnmond roeien wel eens in wherries. Deze bootjes zijn in ons land erg populair als toerboot. Lekker tempootje van acht kilometer per uur, babbelen op de stuurplaats en gemakkelijk wisselen. Omslaan onmogelijk. Ruimte genoeg voor een tent, picknickmand of wat je maar wilt. Perfect voor het doel geschikt.
De naam wherry doet vermoeden dat het een Engels type boot is, maar dat is niet waar. De wherries zoals wij ze kennen komen alleen maar in Nederland voor. Met één uitzondering: ze zijn ook populair in Argentinië. Waarom weet niemand. De naam was in elk geval al lang bekend vóór de komst van Maxima naar Nederland.
Wherry is wel een Engels woord. Het is niet bekend waar deze naam vandaan komt. Wat de Engelsen een wherry noemen, is een heel ander type boot dan onze wherry. Eigenlijk is de Engelse wherry een passagiersroeiboot, zeg maar een antieke watertaxi. De originele Thames wherry kon acht passagiers vervoeren. De voorsteven stak ver vooruit en liep schuin omhoog om passagiers over de boeg te laten in- en uitstappen. Er varen in Engeland trouwens veel meer wherries in alle maten en vormen. Zo zijn de Norfolk wherry en de Tyne wherry overnaadse zeilschepen van een meter of vijftien.
Gebaseerd op het ontwerp van de Thames wherry ontstond de Thames skiff. Die boot lijkt totaal niet op onze skiff, maar veel meer op wat wij een wherry noemen. Net zoals bij de wherry bestaan er ook zeilskiffs, alleen niet zo groot als de zeilwherry. Wat wij weer op onze beurt een skiff noemen, heet in het Engels een single scull.
De meest beroemde botenbouwer in Engeland is Mark Edwards. Hij kreeg voor zijn werk zelfs de onderscheiding Member of the British Empire. Mark bouwt vooral recreatieve roeiboten voor op de Thames. Hij maakt het helemaal bont met de naamgeving. Zijn meest verkochte boottype is een kruising tussen de Engelse skiff en de Engelse wherry. Zelf zegt hij daarover: “It’s not a skiff, it’s not a wherry. It’s a skerry.”
Kunt u het nog volgen? Geen schande: sinds het Brexit referendum kan niemand de Britten nog volgen.