Rijnmond een kanovereniging? Wist u dat onze vereniging in haar statuten heeft staan dat zij officieel ook een kano vereniging is? Wij hebben het vermoeden dat veel mensen binnen de vereniging niet weten dat er kano’s aanwezig zijn, en indien wel, of men er zomaar gebruik van mag maken. De kano’s mogen door alle leden in principe gebruikt worden. Dus indien u een keer wat anders wilt op een mooie lente-/zomeravond, dan kan er net als bij de roeiboten een kano in- en uitgeschreven worden.

Op dit moment heeft de vereniging de beschikking over 10 éénpersoons kajaks en 2 tweepersoons. Deze liggen achteraan in de roeiloods aan de linkerkant van de werkplaats, enigszins uit het zicht op schragen.
De kano’s verschillen wel van elkaar qua stabiliteit en bestuurbaarheid. De “Nieuwe Haring” is uitgerust met een voeten gestuurd roer, dat relatief makkelijk op de juiste voetafstand kan worden ingesteld. Daarnaast zijn er nog 2 andere uitgerust met een roer, het instellen hiervan kost wat meer tijd en ervaring. De overige kano's moeten met de peddel op koers gehouden worden.

De diverse kanotypen verschillen daarnaast onderling ook in stabiliteit. Voorbeeld is opnieuw de “Nieuwe Haring”, deze is het minst stabiel en het verdient de aanbeveling (waarschuwing!) dat zij alleen door ervaren leden mag worden gebruikt. Zij vraagt om meer geoefendheid ten opzichte van de andere kano’s.
Oud Verlaat is qua afstand goed te doen en is in 1 uur tot 5 kwartier bereikbaar. Een andere optie is om via de sluis bij Nautilus door te steken naar de Lage Bergse plassen. Verder is / komt er bij de Alexander roeibaan een oversteekplaats aan de Rotte zodat men ook daar kan kanoën; ook een nieuw gebied voor ons.

Een van de voordelen van de kano is dat je in de vaarrichting kijkt. Ben je niet meer zo flexibel in je nek voor het achterom kijken in de Skiff dan kun je dus overwegen om een kano te pakken.

Hier wordt de kano afgesteld op de kant. Daarna op het water het waterdichte schort aan en richting de Irenebrug.

Meestal proberen wij 1 à 2 keer per jaar in ander gebied te kanoën. Dit kan door het meenemen van de verenigingskano’s of wij huren deze ter plaatse.
Op dit moment zijn wij met een kleine groep van regelmatige kanogebruikers, meestal op zaterdag ochtend. Het lijkt hierdoor misschien een exclusief clubje, maar in principe kunnen er altijd mensen mee als er kano’s beschikbaar zijn. En zoals gezegd kan men de kano’s ook gebruiken op andere tijdstippen. Mocht u vragen hebben over de kano’s of het een keer willen uitproberen, dan kunt u ons meestal wel vinden op de zaterdagochtend.


Met vriendelijke groet,
Anne, Dik, Edwin en Mart-Jan

Test