introductie

lid worden?

jaarprogramma

lesprogramma

nieuws

clubblad

toerroeien

route

contact

 

  TOERTOCHTEN 2010    

Midzomernachttocht
Wij (Marianne, Dick, Anne en ondergetekende) hebben een hele leuke avond/nacht gehad! In totaal waren we met 5 boten. Een geslaagde tocht, met goed weer, een hele heldere sterrenlucht en op de terugweg weinig wind, niet onbelangrijk.
Vanaf het water ziet alles er altijd al anders uit, maar in het donker geeft dat toch weer een ander zicht, vooral op de terugweg met hier en daar nog een lichtje, of een fietser of wandelaar die verbaasd om zich heenkijkt, waar dat geluid van water vandaan komt en zich afvraagt of die roeiers soms de weg kwijt zijn......(aldus mijn buurman). Bij het keerpunt Meerenbos, waar het aanleggen in het donker bij een wiebelige steiger een hele kunst is, werden wij door Jan getrakteerd op "appelkanjers" vanwege zijn verjaardag. Nou dat ging er wel in, evenals de meegenomen koffie, thee, wijn, tomaten, gehaktballetjes, aardbeien, etc. Een gevarieerd aanbod! 
Ook de aankomst was "verrassend", want de door Teus zo bloedig schoongeveegde steiger, zat vol met die rot ganzen. De hele boel weer ondergepoept, zodat wij voorzichtig laverend in het donker tussen de drollen, de boten en alle aanverwante artikelen weer naar binnen hebben gebracht. Een geslaagde tocht en volgend jaar doe ik graag weer mee!

 Marijke Smits

Zondag 2 mei 2010: Kerkeboot tocht Sneek

Johan van de Geer nam deel aan deze tocht en schreef een verslag voor de Dolleklep. Ondermeer:

Het was een groot avontuur waarbij de weergoden ons goed gezind waren. Terwijl het in Rotterdam de hele ochtend had gegoten hebben wij slechts een paar spettertjes gehad. Alleen Poseidon deed zich gelden, zeker toen we Het Sneekermeer over moesten steken. Daar liepen aardige golven zodat de ene keer tijdens de haal het water onder je riem weg was en de andere keer sloeg je met je riem tegen de top van een golf waarbij je uit moest kijken dat de riem niet uit je vingers werd geslagen.



 
   
Lees het hele verslag van deze tocht in de Dolleklep!    

TOERTOCHTEN 2007, 2008 en 2009

Weekendtocht Friesland, 21  23 augustus 2009
De weekendtocht van dit jaar werd gehouden van vrijdag 21 tot en met zondag 23 augustus. Het mooie weer dat de toercommissie had besteld werd weer stipt op tijd bezorgd. Dit jaar hadden we zelfs nog extra wensen: vrijdag zouden we gaan zeilen met een Skûtsje, dus moest het een beetje waaien. Zaterdag en zondag roeiden we over grote meren dus dan moest de wind weer gaan liggen. We realiseerden ons dat dit wel heel erg veel gevraagd was maar ook deze verzoeken werden schijnbaar moeiteloos ingewilligd.

Zoals gezegd, vrijdag scheepte een groep van 25 roeiers (nu even in de rol van zeilers) in op een oer-Fries skûtsje om onder deskundige leiding een tocht te maken over het ruime sop van de Alde Feanen. Uw toercommisaris was 170 kilometer verderop gewoon aan het werk dus kan hij u geen rechtstreeks verslag bieden van dit enerverend avontuur. Maar uit de berichten die via het geruchtencircuit doorsijpelden kon worden afgeleid dat het inderdaad een onvergetelijke ervaring was!

Zaterdag werden we gastvrij met koffie ontvangen bij de RV Wetterwille, bekend terrein voor de elfstedenroeiers onder ons. Ter plaatse konden we 3 boten huren en we hadden zelf 3 boten mee, zodat een vloot van 6 wherry’s te water werd gelaten voor een onvergetelijke tocht over de Friese Wateren. Het eerste deel viel samen met de elfstedenroute, eerste door het centrum van Leeuwarden, daarna over de Zwette richting Sneek. Bij de brug bij Weidum, een bekende elfsteden-wisselplaats was het koffietijd. Normaal gesproken is het aardedonker als we hier zijn, dus voor de elfstedenroeiers was deze omgeving net zo goed een openbaring als voor degenen die hier nooit hadden geroeid.

Daarna voor de lunch naar het rustieke dorpje Reduzum, waar de autochtone bevolking werd opgeschrikt door een groene invasie. De uitbater van het plaatselijke cafetaria was in ieder geval maar wat blij met zoveel klanten. De laatste etappe van de dag  ging via het watersport Grou naar Eernewoude en de accommodatie “het Elfstedenhuis”. Zondag voeren we een mooie route via de meren rond Eernewoude en Grou, waar we ook de lunch gebruikten. Van hier was het nog ongeveer anderhalf uur varen naar de RV Wetterwille. 

 

Geuzentocht, 27 juni 2009
Op 27 juni stond de Geuzentocht op het programma. Nu was het onze beurt om aan te schuiven bij een gastentocht. Ook wel eens lekker als alles voor je geregeld wordt. Aangekomen in Voorschoten zagen we ook weer deelnemers aan onze Oorsprong van de Rottetocht. Toerroeien smaakt kennelijk naar meer! De RV Rijnland had het prima voor elkaar. We werden ontvangen met koffie en een heerlijke versnapering. Van tevoren werd een uitgebreide toelichting gegeven op de route. Dat iedere toercommissie recht heeft op zijn eigen uitdagingen bleek toen de toercommissaris vertelde dat onlangs een boom was omgewaaid en in de volle lengte over het water lag. Met man en macht hebben de leden van de RV Rijnland eraan gewerkt om een doorvaart te bewerkstelligen en dat is wonderwel gelukt! Vermeldenswaard zijn verder nog de 17 lage bruggetjes die speciaal voor de tocht worden geopend wat deze tocht mede zo bijzonder maakt.

Na de tocht stond een heerlijke maaltijd op tafel die om van te smullen was, pure haute cuisine!

Oorsprong van de Rottetocht, 20 juni 2009
Voor het tweede achtereenvolgende jaar hebben we deze tocht als gastentocht georganiseerd. Deze keer werden we getrakteerd op een ware uitdaging: ongeveer 2 weken van tevoren vernamen we uit betrouwbare bron dat er een probleem zou zijn met de doorvaart onder de A12. We gingen kijken en helaas bleek het maar al te waar: het puin van een compleet viaduct lag in de Rotte en er was werkelijk geen doorkomen aan! De Oorsprong leek onbereikbaarder dan ooit. Een devaluatie van de tocht dreigde. Allerlei noodscenario’s passeerden de revue en uiteindelijk lag er het plan om de roeiers het laatste stuk met een pendelbusje naar de molen “De Oorsprong” te brengen waar we de lunch zouden gebruiken. Tegelijkertijd werden allerlei instanties en bedrijven afgebeld en uiteindelijk kregen we een medewerker van het betrokken bouwbedrijf aan de lijn die ons toezegde dat de doorvaart op 20 juni open zou zijn. Wonderen bestaan dus nog! Daags voor de tocht hebben drie Rijnmondleden met een motorbootje de doorgang voor de zekerheid nog eens geinspecteerd en zij gaven groen licht: de tocht kon in de oorspronkelijke vorm doorgaan! Na het weekend is de doorgang  weer afgesloten waaruit bleek dat de doorgang speciaal voor ons is vrijgemaakt. Hulde voor de soepelheid van de betrokken instanties en personen.
Op de dag van de tocht zelf liep alles zoals gepland, niet in het minst dankzij de inzet van de vrijwilligers die de toercommissie hebben ondersteund. Bovendien was het alleszins aanvaardbaar roeiweer. Van de deelnemers ontvingen wij weer de nodige bedankjes en complimenten. We kunnen dus weer terugkijken op een geslaagd evenement!
Dat we overigens als organisatie door het oog van de naald zijn gekropen bleek toen we in de begeleidende auto naar de lunchplaats bij Moerkapelle reden. Het verkeer stond daar de hele dag muurvast vanwege een afsluiting van de A12. Als we het plan hadden moeten uitvoeren om de roeiers met een pendelbusje naar de lunchplaats  te vervoeren dan was dit plan volledig in het honderd gelopen.


 

Geintocht, 9 mei 2009
D
ie werd gehouden onder de rook van Amsterdam. Met 13 personen meldden we ons zaterdag 9 mei (gisteren dus) bij de roeivereniging Willem III. Of het aantal het getal 13 lag, wie zal het zeggen, maar de dag ging een beetje met horten en stoten van start. Eerst was niet helemaal duidelijk welke boten we nu precies konden lenen, maar na wat heen-en-weergetelefoneer kwam dat allemaal goed. Dan waren er nog de blauwe strepen, overal bij de parkeerterreinen bij het verenigingsgebouw van Willem III waren getrokken. De automobilisten onder ons weten dat je je auto dan maximaal 3 uur mag parkeren. Een lastig detail bij een dagtocht! Enfin, uiteindelijk kwam het erop neer dat we de auto’s  een stuk verderop bij de eerstvolgende vrije parkeerplaats konden neerzetten. Na dit oponthoud konden we eindelijk gaan roeien en het werd een fantastische dag! Na wat spelevaren op een wel heel smal stuk van de Gein gebruikten we de welverdiende lunch op een zonnig terras in Abcoude. Daarna weer terug naar de roeivereniging. Lees elders in deze Dolleklep het verslag van een enthousiaste deelneemster.

 

Weerribbentocht, 29-31 augustus 2008
De jubileumuitgave van de meerdaagse tocht: de Weerribbentocht. De toercommissie pakte uit met een tocht van maar liefst drie volle dagen in de natuurgebieden de Wieden en de Weerribben in het noordwesten van Overijssel.
En het werd, afgaande op de reacties van de dames en heren deelnemers, een fantastische tocht, niet in het minst geholpen door het hogedrukgebied dat precies voor de duur van de tocht boven ons hing.
De eerste dag (vrijdag) werd er nog niet geroeid maar kon je je even in Venetië wanen met een gondeltocht door de grachten van het schilderachtige Giethoorn. Er waren roeiers die zo als punteraar aan de slag blijken te kunnen maar voor de rest leverde deze tocht vooral uiterst hilarische momenten op. Zaterdag werd het dan menens: na een gastvrije ontvangst bij de roeivereniging ’t Diep bij Steenwijk scheepten we in en roeiden via een idyllische omgeving naar de lunchplaats in Blokzijl en verder naar de accommodatie in Kalenberg. Zondag trokken we echt de Weerribben in, een prachtig natuurgebied maar je vaart er wel heel gemakkelijk verkeerd, zo ondervond het merendeel van de bemanningen. Niettemin was iedereen op tijd bij de lunch en was het tijd voor de laatste twee uur naar Steenwijk.

 

.


Ronde Venentocht,  27 september 2008

De laatste zaterdag van september was het tijd voor de laatste tocht van het jaar, de Ronde Venentocht. De gemeente de Ronde Venen ligt ten Zuidoosten van Amsterdam en is een samenvoeging van onder meer de voormalige gemeenten Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen. Het zal jullie niet verbazen dat deze tocht voor het grootste gedeelte door deze gemeente voerde. Het startpunt was de roeivereniging Michiel de Ruyter in Uithoorn, waar de toercommissie maar liefst vier wherries had weten los te peuteren. En zo was er op zaterdag 27 september in de al redelijk druk bezette kantine van Michiel de Ruyter een invasie van 16 Rijnmond-roeiers, maar geen nood een beetje inschikken doet wonderen. Uiteraard werd er niet geroeid voordat de traditionele toercommissie-vlaaien waren verorberd, vergezeld van gratis (!!) koffie en thee van Michiel de Ruyter. Een gebaar dat zeer op prijs wordt gesteld!

Wat het weer betreft hadden we (weer) de hoofdprijs: windstil, een stralende zon en temperaturen van een graad of 18. Is er idealer roeiweer denkbaar? De vraag stellen is ‘m beantwoorden….
Oudgedienden onder ons zullen wellicht een feest der herkenning hebben beleefd, en dat kan heel goed kloppen want het eerste deel van de tocht hadden we ook al gevaren bij de Midden-Hollandtocht in 2005. Bij Woerdense Verlaat gingen we bakboord uit en werd het tijd voor smalle wateren en lage bruggetjes.  Slippen & vallen dus!

Aangekomen bij de lunchplaats werden we vriendelijk begroet (ja echt waar!) door een aantal vissers die net klaar waren met hun wedstrijd. De tocht was niet al te lang, zo’n 25 kilometer, dus we hadden ruim de tijd om te lunchen en om van de najaarszon te genieten. Daarna roeiden via de plaatsen Wilnis (beroemd vanwege de ingezakte veendijk) en het schilderachtige Mijdrecht naar de Pondskoekersluis. Een sluis met een welklinkende naam, maar ook met een beperkte capaciteit zodat het wel even duurde voordat alle boten op een hoger niveau waren getild. Daarna was het nog luttele kilometers tot de roeivereniging. Zonder meer een geslaagde afsluiting van het toerseizoen!

Kerstactiviteit, 20 december 2008
Zoals altijd staat deze activiteit in het teken van het thema “water” en dit jaar was het niet anders: dit jaar was het doel het Poldermuseum in Haastrecht (onder de rook van Gouda), gevestigd in het gebouw van het gemaal de Hooge Boezem.

Allereerst werden we ontvangen met koffie en Goudse stroopwafels op de zolderverdieping van het historische pand van de VVV in Haastrecht. Daarna was het tijd voor een rondleiding in het museum,
Het museum vertelt de geschiedenis van het gemaal zelf en het verhaal hoe in vroeger tijden men deze streek bewoonbaar hield met windwatermolens en - later - gemalen. Het museum wijst voorts op de actuele- en toekomstproblematiek: houden we dit steeds dieper wegzakkende land nog droog? Zijn we hier over 250 jaar nog? Hierover werd een enthousiast betoog gehouden door onze gids, ondersteund met leuke anekdotes. Tevens hebben we de pompruimte bezichtigd met de imposante pompen, in het verleden door stoom, en tegenwoordig elektrisch aangedreven. Speciaal voor ons werd één van de pompen nog even aangezet.
Daarna was er nog even de gelegenheid om op eigen gelegenheid Haastrecht te verkennen, alvorens weer naar Rotterdam terug te keren voor de kerstreceptie.

 

Weekend van 1 en 2 september 2007: Zaanse Schans tocht
De weekendtocht op 1 en 2 september werd dit jaar in Noord Holland gehouden. We werden gastvrij ontvangen bij de roeivereniging de Where in Purmerend. Na koffie/thee met taart kozen we het ruime sop. De route ging eerst door de binnenstad van Purmerend met een aantal lage bruggetjes waar de kunst van het slippen en vallen beoefend kon, ja zelf moest worden. Vervolgens via de Zaanse Schans naar het schilderachtige dorpje de Rijp. Met name de avonturen in de sluis zullen velen nog lang heugen. In de Rijper eilanden hebben we gedineerd, overnacht en ontbeten in hotel(!) de Rijper eilanden. Een prima accommodatie. De volgende dag voer de route terug na Purmerend via het natuurgebied Jisperveld waar het nog een hele toer bleek om de weg te vinden. Uiteindelijk vonden we dan het dorpje Jisp waar we de laatste (lunch) stop hielden, vlak naast het café waar het “Beemster blond’ wordt gebrouwen. Na ruim een uur roeien kwam RV de Where weer in zicht. Het weer was goed, het hele weekend droog alleen op zondag trok de wind behoorlijk aan waardoor de roeiers ‘op de benen’ moesten. Na aankomst bij de RV Rijnmond hebben we pizza’s besteld, een leuke afsluiting van een geslaagd weekend, niet in het minst dankzij de hulpvaardigheid en de positieve inbreng van alle deelnemers.

 

.

 

Schiedam, 6 oktober 2007
De laatste tocht van het jaar ging traditiegetrouw naar de jeneverstad Schiedam. Zoals we zo langzamerhand gewend zijn was het weer tijdens deze tocht weer fantastisch. Onderweg was de toercommissie aan de wal present om de roeiers langs de bekende lastige passages te leiden. Verrassend genoeg maakte dit jaar iedereen gebruik van de gelegenheid om de extra ronde door de Schiedamse grachten te varen, met als toetje een leuke uitdaging voor de stuurlui. In het oude stadhuis dat dienst doet als restaurant hebben we de lunch gebruikt. Binnen waren twee tafels gereserveerd maar gezien het mooie weer kozen toch velen voor het terras. Geen slechte keuze! Op weg terug naar de boten werd door velen weer het jaarlijkse bezoekje aan de chocoladefabriek ‘De Bonte Koe’ gebracht. De dag werd afgesloten met Chinees eten in de kantine.

 

Kerstactiviteit, 22 december 2007
De kerstactiviteit zal wederom in het teken van ‘water’ staan, alleen dit jaar heel ander water dan dat we gewend zijn.
We gaan de zilte zeelucht opsnuiven in Scheveningen! We verzamelen aan het einde (of aan  het begin) van de boulevard, waar we in een onvervalste ‘strandtent’ van een kop soep kunnen genieten. Daarna lopen we naar het zoutwateraquarium ‘Sealife’, waar we kennis zullen maken met de wondere wereld van onder de zeespiegel.
Na afloop is er gelegenheid om nog even uit te waaien en/of over de boulevard te slenteren, alvorens we weer naar Rotterdam teruggaan.

 

programma 2010

toerroeien startpagina