Rijnmond een kanovereniging?

Wist je dat onze vereniging in haar statuten heeft staan dat zij officieel ook een kanovereniging is? Wij hebben het vermoeden dat tot voor kort veel mensen binnen de vereniging niet wisten dat er kano’s aanwezig zijn, en indien wel, of men er zomaar gebruik van mag maken.  

De kano’s mogen door alle leden in principe gebruikt worden. Dus als je een keer wat anders wilt op een mooie lente-/zomeravond, dan kan er net als bij de roeiboten een kano in- en uitgeschreven worden. De kano’s zijn ook heel geschikt als je een keer alleen het water op wil.

Op dit moment heeft de vereniging de beschikking over negen eenpersoons kano’s (kajakmodel) en sinds kort ook weer een tweepersoons. Deze liggen tegenwoordig duidelijker zichtbaar in het laatste gangpad in de roeiloods, bij de ingang van de werkplaats.

De beschikbare kano’s verschillen van elkaar qua stabiliteit en bestuurbaarheid. De 'Nieuwe Haring' is uitgerust met een voeten gestuurd roer, dat relatief makkelijk op de juiste voetafstand kan worden ingesteld. Daarnaast zijn er nog drie andere kano's uitgerust met een roer. Het instellen hiervan kost wat meer tijd en ervaring. De overige kano’s moeten met de peddel op koers gehouden worden.

De diverse kanotypen verschillen daarnaast onderling ook in stabiliteit. Voorbeeld is opnieuw de 'Nieuwe Haring', deze is het minst stabiel en het verdient de aanbeveling (waarschuwing!) dat zij alleen door ervaren leden mag worden gebruikt. Zij vraagt om meer geoefendheid ten opzichte van de andere kano’s. De andere kano’s liggen wat dieper in het water, zijn wat breder of robuuster, wat meer stabiliteit oplevert.

Je roeit met de kano ook op de Rotte, net als de roeiers. Een leuk afstandje om te varen is naar café Oud Verlaat. Dit is in een uur tot vijf kwartier bereikbaar (doorvaren kan natuurlijk ook). Een andere optie is om via de sluis bij Nautilus door te steken naar de Lage Bergse Plassen. Verder is er bij de Alexander roeibaan een oversteekplaats aan de Rotte, zodat men ook daar kan kanoën. Uiteraard kan men ook richting stad of naar De Kralingse Plas.

Meestal probeert een groepje kanoërs een à twee keer per jaar in ander gebied te kanoën. Dit kan door het meenemen van de verenigingskano’s of het huren ter plaatse. Mocht je leuke vaarroutes willen opzoeken, kijk dan vooral op Kanoweb.

Op dit moment zijn wij met een kleine groep van regelmatige kanogebruikers, meestal op zaterdagochtend. We lijken hierdoor misschien een exclusief clubje, maar in principe kunnen er altijd mensen mee als er kano’s beschikbaar zijn. En zoals gezegd kan men de kano’s ook gebruiken op andere tijdstippen! Mocht je vragen hebben over de kano’s of het een keer willen uitproberen, dan kun je ons meestal wel vinden op de zaterdagochtend.