Gebouw en roeibak

Aan de Crooswijksebocht 100 stond ooit een loods met een waterbak. Deze loods en bak waren eigendom van de gemeente Rotterdam. In die bak kon je roeien leren, of deze sport beoefenen wanneer je wegens een handicap aanpassingen nodig had. In 1983 wilde de gemeente van de loods af, maar sluiten zou zonde zijn. Om het voortbestaan van de loods en de waterbak te garanderen is een stichting opgericht, de stichting Roei Accommodatie Crooswijksebocht, en tegelijkertijd een nieuwe Rotterdamse roeivereniging: Roeivereniging Rijnmond. Al gauw was nieuwbouw het doel. De Rotterdamse architect Eric Geill, erelid van de vereniging, maakte het ontwerp en in 1995 werd de nieuwe loods geopend met de waterbak als kern van het gebouw. Recent zijn daar een nieuwe keuken, een werkplaats en een moderne trainingsruimte aan toegevoegd.

Indoorroeien en de roeibak

Op Roeivereniging Rijnmond is het dus ook mogelijk om “binnenshuis” te roeien, omdat de club is voorzien van een roeibak. De roeibak is een van de parels van onze vereniging, de rest van het clubgebouw is er ook letterlijk omheen gebouwd! Hiermee beschikt RV Rijnmond over een unieke faciliteit voor indoor roei-training, iets wat je niet vaak terug ziet bij andere verenigingen in de regio. 

Indoorroeien vindt plaats in de roeibak voor verschillende reden:

  • Beginnende leden, die nog nooit in een roeiboot hebben gezeten, kun in de bak de eerste lessen volgen voordat ze het water op gaan. Zo krijgen ze een ‘feeling’ voor de techniek en worden de basisprincipes uitgelegd. Dat is veel beter dan de eerste dagen een nat pak halen. 
  • Techniek beoefenen. In de roeibak staan speciaal 2 spiegels gericht op de roeiers zodat je goed aan je techniek kunt werken. Draait iedereen zijn bladen tegelijk, zit je voldoende rechtop, houd je de riemen wel goed vast? 
  • Met je team of groep trainen. Je kunt altijd in de roeibak terecht om met je groepje of team te trainen. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan het synchroniseren van de slag. 
  • Een handig alternatief voor als het buiten slecht weer is. Je kunt altijd indoorroeien als het buiten sneeuwt, vriest of als er een roeiverbod is.

De roeibak bevat een water-circulatie systeem waarmee de echte roei-ervaring uitstekend benaderd wordt. De vier zitjes zijn voorzien van een roeibankje, slidings, voetenboord, dolen en riemen. De bak bevat ook een simpel ombouwsysteem waardoor de bak geschikt is voor oarsen (roeien met 1 riem) en scullen (roeien met 2 riemen). Er kunnen in totaal vier roeiers tegelijk indoorroeien in de roeibak. Een invalidenlift maakt het ook voor bijzonder gehandicapten mogelijk om de roeibak te gebruiken.