Rijnmond is een echte marathonvereniging, bijna elke marathon kan wel een delegatie Rijnmonders verwachten. Eén van die marathons is de Elfsteden Roeimarathon. Op RV Rijnmond lopen héél wat Elfsteden veteranen rond. Ieder jaar zendt de vereniging meerdere boten richting het Hoge Noorden. Degenen die aan de Elfsteden meedoen, trainen op voorhand samen. Tijdens de voorbereidende trainingen oefen je je conditie, techniek en de gelijkheid in de boot. Als het samenspel niet goed gaat, is de 210 kilometer lange tocht wel érg ver. Die afstand wordt door sommigen helemaal verroeid, maar de meesten kiezen er voor om de tocht in estafette-vorm af te leggen: iedere deelnemer van de ploeg legt dan een bepaald onderdeel van de tocht af. De Elfsteden Roeimarathon is een begrip, het is werken aan je roei-CV.

De marathon

De Friesche Elfsteden Roeimarathon wordt jaarlijks georganiseerd door LRV Wetterwille, met start en finish in Leeuwarden. De marathon valt ieder jaar op vrijdag en zaterdag na Hemelvaart. Het deelnameveld bestaat uit (max) 100 boten.

De start is in het hartje centrum van Leeuwarden, in de Prinsentuin. De finish is bij de van RV Wetterwille. De deelnemers hebben maximaal 24 uur de tijd om de 210 kilometer lange tocht te volbrengen (en om van het prachtige Friesland te genieten). 

Aangezien Hemelvaart valt op de eerste donderdag na nieuwe maan is het 's nachts extra donker. Naast enkele veiligheidsmaatregelen zoals luchtzakken voor extra drijfvermogen en golfkeringen op de riggers dienen op elke roeiboot twee (olie-)lampen te worden geplaatst voor het nachtelijk deel van de tocht.

Met het Boot Positie Systeem (BPS) zijn de vorderingen van de boten live te volgen op Internet.

Clubrecord

RV Rijnmond voltooide het circuit ooit met enkel 22'ers: in 22 uur, 22 minuten en 22 seconden. Het huidige clubrecord van 19 uur 44 min en 40 seconde stamt uit 2009.

Meedoen?

Mocht je, als Rijnmonder, interesse hebben om mee te doen aan de Elfsteden Roeimarathon, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De wedstrijdcommissaris brengt je dan in contact met de organisatoren van de Elfsteden-ploeg. Ben je nog geen lid en zou je toch graag meedoen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Elfsteden marathon 2019 mooi volbracht

Ook dit jaar heeft een team van RV Rijnmond meegedaan aan de Elfsteden Roei Marathon. Met een keurige tijd van 22:42.14 uur kwam het team om tien over 7 's avonds aan bij de finish. Gefeliciteerd met de Elfsteden kruisjes!

Twee teams aan de start in 2018

Op 12 mei 2018 hebben een dames- en een herenteam meegedaan aan de Elfsteden Roei Marathon. Ze troffen prima ERM weer, niet te warm en niet veel wind. In een tijd van 22 uur en 14 minuten kwam nummer 47 (het herenteam) binnen. Het dames team met nummer 90 maakte het spannend want de transponder gaf geen posities door. Uiteindelijk kwamen ze 27 minuten tijd tekort.


RV Rijnmond is een zeer actieve deelnemer aan de ERM en heeft al menig kruisje en jaarplaat binnen gehaald. Op de boten zijn de ERM plaatjes te zien, voor elk jaar van deelname is de trofee op de boot geschroefd. De eerste boot die speciaal voor de ERM is aangeschaft is de Zwette. Door het grote aantal deelnemers was er behoefte aan een tweede boot en dat is de Meije geworden. De Vecht en de Gouwe konden zo met ERM pensioen. Meije en Zwette komen van de Wiersma werf; de boten zijn precies op de limieten van de ERM wedstrijd reglementen gebouwd.
De Marathon is elk jaar op de vrijdag na Hemelvaart en dat betekent altijd nieuwe maan. Superdonker!

ERM 2017 weer 24 kruisjes behaald!

De Elfsteden Roei Marathon 2017 had 3 Rijnmond boten in de race. De marathon was hier te volgen: https://tourmonitor.eu/esrm/esrm2017/. Alle ruim 100 boten zijn hartje nacht net Dokkum-rond en de eerste ploeg is exact om 00:00u langs de Wetterwille. De Rijnmond teams hebben nummers 85 (12 teamleden) 78 (6 teamleden) en 103 (6 teamleden).

...Update om 11:00u; Alle drie de boten nog in de race, de voorste boot voorbij Workum op een mooie positie 54. Het is de 103 met 6 roeiers die blijkbaar goed de nacht zijn doorgekomen! Helaas werkt op net die boot de transponder niet zodat alleen de stempeltijden de positie doorgeven. Ook de 85 en de 78 zijn nog onderweg en ze zitten al lange tijd kort op elkaar.


...Update 12:00u: de transponder werkt weer en de 103 vaart net Bolsward in met een mooie 10,1 km/u. Op dat moment krijgen de 85 en de 78 hun stempel Workum.

...Update 17:00u: de bemanning van de 103 doet een laatste wissel bij Deinum en moet binnen 3 uur de stad Leeuwarden door trappen. Dat gaat wel lukken!! Team 85 zit hier bijna 1,5 uur achter en dat wordt dus best spannend Team 78 sluit op 2 minuten daarachter aan. De lichte tegenwind op het laatste stuk van windkracht 2 OZO is vast wel goed te doen maar in de stad Leeuwarden is het nu 31 graden...

Update 18:15u: Team 103 the Buffelloos is gefinished! Eindtijd 21:46:05u.Update 19:27u: Teams 85 en 78 naderen de finish...eindtijd 23:07.48 en 23:17:50u. Weer 3 Elfstedenplaatjes voor de boten verdiend en alle 24 Rijnmond deelnemers hebben hun Elfstedenkruis behaald!

2016 Elfsteden marathon damesteam

Ook in 2016 was er een team compleet om aan de Elfsteden marathon deel te nemen. Dit damesteam is binnen de 24 uur geeindigd en ontving het Elfstedenkruis voor deze mooie prestatie!

Arie filmde en monteerde, klik hier voor het film verslag op Youtube. PleuniD schreef een stuk voor de Dolle Klep. Zij meldt

Elfstedentocht 2015

Vrijdag morgen vroeg gingen een aantal gemotiveerde Rijnmonders (roeiers en begeleiders) richting Friesland. Reden het roeien van de elfstedentocht 2015. Onder wisselde weersomstandigheden presteerden de Rijnmonders uitstekend! In een veld van 93 deelnemers finishten de Rijnmond ploeg met Jacob JanD, JettekeD, JarlR, NanderR, ThierryR, MerelS, LisetteR, HugoV, AndreT, SjaakM, PautassiV en TobyB op de 55ste plaats in een tijd van 22 uur en 55 minuten.

De wedstrijdcommissie

30ste Elfstedentocht marathon 2015

Aan de 30 ste elfstedentocht Marathon (210km) doen dit jaar 94 teams mee waaronder een team van RV Rijnmond. Met Jacob jan Doornbosch-Jetteke Doornbosch-Jarl en Nander Rietveld -Thierry Ravestein-Merel van de Sar-Lisette Rodenburg-Hugo Visser-Andre Tol-Sjaak Molendijk-Pautassi Valeria-en Toby Bergshoeff. De start is op 15 Mei aanvang 20.00u vanaf de Prinsentuin in Leeuwarden. Het team is te volgen onder nr 30 via tracking en tracing. Wij wensen het Rijnmond team veel succes!!

De wedstrijdcommissie