Rijnmond is een echte marathonvereniging, bijna elke marathon kan wel een delegatie Rijnmonders verwachten. Eén van die marathons is de Elfsteden Roeimarathon. Op RV Rijnmond lopen héél wat Elfsteden veteranen rond. Ieder jaar zendt de vereniging meerdere boten richting het Hoge Noorden. Degenen die aan de Elfsteden meedoen, trainen op voorhand samen. Tijdens de voorbereidende trainingen oefen je je conditie, techniek en de gelijkheid in de boot. Als het samenspel niet goed gaat, is de 210 kilometer lange tocht wel érg ver. Die afstand wordt door sommigen helemaal verroeid, maar de meesten kiezen er voor om de tocht in estafette-vorm af te leggen: iedere deelnemer van de ploeg legt dan een bepaald onderdeel van de tocht af. De Elfsteden Roeimarathon is een begrip, het is werken aan je roei-CV.

De marathon

De Friesche Elfsteden Roeimarathon wordt jaarlijks georganiseerd door LRV Wetterwille, met start en finish in Leeuwarden. De marathon valt ieder jaar op vrijdag en zaterdag na Hemelvaart. Het deelnameveld bestaat uit (max) 100 boten.

De start is in het hartje centrum van Leeuwarden, in de Prinsentuin. De finish is bij de van RV Wetterwille. De deelnemers hebben maximaal 24 uur de tijd om de 210 kilometer lange tocht te volbrengen (en om van het prachtige Friesland te genieten). 

Aangezien Hemelvaart valt op de eerste donderdag na nieuwe maan is het 's nachts extra donker. Naast enkele veiligheidsmaatregelen zoals luchtzakken voor extra drijfvermogen en golfkeringen op de riggers dienen op elke roeiboot twee (olie-)lampen te worden geplaatst voor het nachtelijk deel van de tocht.

Met het Boot Positie Systeem (BPS) zijn de vorderingen van de boten live te volgen op Internet.

Clubrecord

RV Rijnmond voltooide het circuit ooit met enkel 22'ers: in 22 uur, 22 minuten en 22 seconden. Het huidige clubrecord van 19 uur 44 min en 40 seconde stamt uit 2009.

Meedoen?

Mocht je, als Rijnmonder, interesse hebben om mee te doen aan de Elfsteden Roeimarathon, stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. De wedstrijdcommissaris brengt je dan in contact met de organisatoren van de Elfsteden-ploeg. Ben je nog geen lid en zou je toch graag meedoen, stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Elfstedenroeimarathon 2023

We mogen trots zijn op onze vereniging dit weekend. Onder moeilijke omstandigheden (stevige wind) werd ons wedstrijdteam vierde in de Elfstedenroeimarathon in een tijd van 19 uur en 35 minuten. Onze tourploeg heeft het ook heel goed gedaan en werd 52e in 23 uur en 14 minuten. Van de 94 ploegen finishten er 21 buiten de tijd van 24 uur.

Elfstedenroeimarathon 2023

Onze teams zijn aangekomen in Leeuwarden en druk bezig met de laatste voorbereidingen. Vanavond om acht uur liggen onze twee teams aan de start van de Elfstedenroeimarathon. Het wedstrijdteam met nummer 3 en tourteam met nummer 34. We wensen ze heel veel succes! 

Ze zijn te volgen via https://tourmonitor.eu/elfstedenroeimarathon/esrm2023

Elfstedenroeimarathon 2022

Beide Rijnmond ploegen zijn gisteren ruim binnen de tijd gefinisht bij de Elfstedenroeimarathon. Ploeg nummer 30 werd zelfs vierde in een tijd van 18 uur en 17 minuten! Ploeg 53 werd 39e in 20 uur en 32 minuten. Vanwege de harde wind was er een alternatieve route waarbij de meren niet overgestoken werden en de plaatsen Sloten, Stavoren en Hindeloopen overgeslagen werden.

Elfstedenroeimarathon 2022

Vanavond om acht uur is de aftrap van de Elfstedenroeimarathon en dit jaar liggen er weer twee Rijnmond ploegen aan de start. Nummer 30 en 53, beide in de Tour categorie. Met de verwachte harde wind kunnen ze zeker wat support (op afstand) gebruiken. Ze zijn live te volgen. We wensen ze heel veel plezier en succes!

Winst op de 35ste Elfsteden Roeimarathon!

Na een tocht van twintig uur, preciezer 20 uur en 8 minuten, heeft Rijnmond-team Von Bóné de 35ste Elfsteden Roeimarathon gewonnen! Vanwege de COVID-maatregelen mogen er dit jaar alleen 6-koppige ploegen meedoen, maar dat heeft de Rijnmonders niet afgeschrikt. Als eerste Rijnmond-ploeg ooit, hebben Danique, Vladimir, Patrick, Huibert, Wout en Jarl de Elfsteden Roeimarathon gewonnen. Deze prestatie was niet mogelijk geweest zonder de ondersteunende ploeg onder leiding van Jacob-Jan.

Spannende ontknoping Elfsteden Roeimarathon

Gistermiddag, zaterdag 4 september, is een bijzondere editie van de Elfsteden Roeimarathon van start gegaan. Vanwege de COVID-maatregelen is de marathon niet alleen verplaatst van Hemelvaartsweekend tot dit weekend in september, ook het deelnemersveld is geslonken. Dit jaar mochten alleen zestallige ploegen inschrijven om zo het aantal deelnemers te verkleinen. Deze omstandigheden hadden geen afschrikkende werking op Rijnmondleden Danique, Vladimir, Patrick, Huibert, Wout en Jarl, zij nemen deel als Team Von Bóné. Team Von Bóné roeit door de Friese wateren met onze marathonboot het Zwarte Water. Verder worden zij bijgestaan door coach Jacob-Jan en het ondersteunend team. 

Vanmorgen, zondag 5 september, ligt Team Von Bóné (teamnummer 115) op de eerste plaats in het klassement. Het team heeft zich afgelopen nacht naar de koppositie geroeid. Op dit moment worden de Rijnmonders nog steeds op de voet gevolgd door de Duitse ploeg Bad Can City (teamnummer 110). Met alleen de laatste etappe van Menaldum naar Leeuwarden te gaan, belooft dit een spannende race te worden. Als je thuis wilt kijken hoe de slotetappe verloopt, kun je op de volgende link klikken: Tourmonitor Elfsteden Roeimarathon Op de Tourmonitor worden de GPS-locaties van de deelnemers gedeeld. Laten we hopen dat Team Von Bóné hun voorsprong vasthoudt; later meer!