De laatste skifflessen

In oktober worden de laatste skiffexamens afgenomen. Dankzij het milde weer is er nog volop te trainen.
 

Hier wordt het aanleggen geoefend. -SH

Tips over de roeitechniek

Tips over de roeitechniek

De roeibeweging lijkt zo simpel, maar niets is minder waar. Op Roeivereniging Rijnmond begint iedereen met een basiscursus, waarna elk lid zijn eigen pad kiest. Een roeier kan verschillende extra opleidingen volgen, maar kan er ook voor kiezen om in C-materiaal te blijven roeien. Welk pad een roeier ook bewandelt, iedere roeier loopt wel eens tegen een techniek-gerelateerde vraag aan. Op deze pagina zijn een aantal handige tips verzameld, die een deel van deze vragen hopelijk kan beantwoorden. Mocht je vraag nog niet beantwoord zijn na het bekijken van deze tips, spreek één van de Rijnmond-instructeurs aan!

De roeihaal

In een ver verleden heeft de KNRB een film gemaakt over de Nederlandse roeitechniek. In deze film wordt de roeihaal stap voor stap uitgelegd aan de hand van beeldmateriaal. De film is te bekijken op YouTube: Deel 1 gaat over de roeitechniek, Deel 2 over biomechanische principes.

Een ander filmpje is gemaakt door de Hilversumse Roeivereniging Cornelis Tromp, ook beschikbaar op YouTube.

De roeihaal kan op verschillende manieren gevisualiseerd worden. Zo kun je in het volgende filmpje zien hoe de ‘perfecte’ roeihaal werkt door middel van een animatie, zoals hier te zien is.

Blessures

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht bij roeiers. Het KNRB-magazine ROEI! heeft hier aandacht aan besteed. Lees het artikel op de website van de KNRB.

Roeivereniging De Hertog heeft een document gepubliceerd waarin de meest voorkomende blessures bij roeiers uitgelicht worden. Het document opent in PDF.

Op de ergometer

Wat kan er precies fout gaan tijdens de roeihaal? Best veel, als je het vergelijkt met het aantal handelingen die je als roeier verricht. Zo ook op de ergometer. De Australische YouTube pagina van Concept2 - van de ergometers - heeft een aantal fouten gevisualiseerd in dit filmpje.

Alleen op de ergometer zitten is niet heel leuk, daarom heeft de KNRB verschillende video’s gemaakt met krachtoefeningen die je ter aanvulling of ter vervanging van je ergo-training kan doen. Klik hier voor de video's waarin alle oefeningen worden voorgedaan. In de winter is het trouwens ook een aanrader om aan te sluiten bij de Rijnmond wintertraining. Lees hier meer over!

 

Op naar de finale

Op 7 oktober was de tweede BIC avond. Na een uurtje brainstorm met Post-It plakkers stonden er ineens 4 echte introducees klaar voor een les.

Het werd een intensieve hands-on avond en een opmaat voor de praktijkdag komende zaterdag. Succes instructeurs!

Gladroeien, hoe doe je dat?

Als je bij RV Rijnmond wilt gaan gladroeien dan zijn er twee opties. Je kunt via een aftekenboek je aantekening halen of je neemt C1- en daarna skiff lessen.

Michelle werd lid in 2018, roeide af en koos nu voor de tweede optie, skiffles. De eerste drie lessen in de C1 Tjonger gingen goed!

Coaches gecoached

Onder toeziend oog van opleidster Bea hebben drie coaches van RV Rijnmond weer een 'proeve van bekwaamheid' gedaan met de donderdag-oarsploeg. De RC-II coaches van Rijnmond zijn druk bezig om de laatste proeven af te ronden dit voorjaar.


Op deze prachtige maar ijskoude ochtend deden de roeiers in de Miranda enorm hun best om de aanwijzingen op te volgen.