Wat is wedstrijdroeien?

Op Roeivereniging Rijnmond zijn er diverse groepen die zich elk met eigen ambities en doelstelling voorbereiden op wedstrijden. Je kan meedoen om te winnen of om jezelf (en je ploeg) uit te dagen. De meest bekende afstand van roeiwedstrijden is de 2 kilometerrace, maar er bestaan vele andere afstanden. De Elfsteden Roeimarathon is bijvoorbeeld een wedstrijd van 210 kilometer. Wedstrijden kunnen met alle boottypen gevaren worden, ongeacht de leeftijd. Vaak hanteren wedstrijden een compensatieregeling afhankelijk van leeftijd, geslacht en boottype. Bij zulk soort wedstrijden telt niet de geroeide tijd, maar de tijd die overblijft na de compensatie. Het doel van deze tijdcompensatie is om wedstrijden voor iedereen toegankelijk te maken. Om een beter beeld te krijgen van alle wedstrijden die je in Nederland kan roeien, kun je de KNRB wedstrijdkalender bekijken: https://wedstrijden.knrb.nl/nl/. De KNRB marathonkalender kan gevonden worden op: https://knrb.nl/roeisport/wedstrijdroeien/marathonroeien/.

Op wedstrijd

Als je eenmaal besloten hebt om een wedstrijd te gaan roeien, meld je dat bij de wedstrijdcommissaris. De wedstrijdcommissaris zal je dan aanmelden via het KNRB inschrijfsysteem, om dit te bewerkstelligen zal de commissaris je vragen een wedstrijdcontract van de KNRB moeten ondertekenen. Als je dit contract ondertekent, geef je aan dat je geen doping gebruikt tijdens het beoefenen van de sport. Zodra de inschrijving is afgerond, zal de wedstrijdcommissaris de gewenste boot reserveren voor de wedstrijddag. Over het algemeen geldt dat je in elk type boot aan wedstrijden kan deelnemen, zolang je bent afgeroeid. Op de wedstrijddag zelf worden de boten getransporteerd naar de wedstrijd. Er bestaat vaak ook een mogelijkheid om boten te huren bij de organiserende vereniging. De wedstrijdkosten (inclusief eventuele botenhuur) worden via de wedstrijdcommissaris overgemaakt. 

De Rotte Roei Competitie

Een laagdrempelige wedstrijd om te ervaren wat wedstrijdroeien is, is de Rotte Roei Competitie (RRC). De RRC wordt 6 keer per seizoen door RV De Maas op de Rotte georganiseerd. De wedstrijd start op de Rottemeren en eindigt vijf kilometer verder, weer op de Rotte richting de vereniging. Deze wedstrijden hanteren tijdcompensatie. 

Meer informatie?

Over correctiefactorie: https://de-maas.nl/correctiefactoren/bestanden/handicapfactoren.html

Over het KNRB wedstrijdreglement: https://knrb.nl/wat-doen-we/regels-en-beleid/wedstrijdreglementen/

Beste Rijnmonders,

Het is haast weer zover de Rotte-Roei-Competitie gaat weer van start. De 1ste wedstrijd is op zaterdag 31 Oktober. Er zijn wel maatregelingen getroffen ivm het Corona gebeuren (zie onderstaand) Tevens zijn daar de data te vinden van alle 6 de wedstrijden. Dit is een wedstrijd die voor iedereen toegankelijk is.
 

0ud -jong- man -vrouw gevorderd en beginnend roeier elke type boot dit is ook een uitstekende gelegenheid voor beginners om aan het wedstrijd roeien te proeven. Bij deze wedstrijd wordt een compensatie regeling toegepast afhankelijk leeftijd geslacht en type boot. De beste 3 resultaten tellen mee voor het klassement. Dus schroom niet en schrijf je in (graag per team) via de wedstrijdcommissie. De wedstrijdcommissie schrijft je in en reserveert dan een boot.

Rottecompetitie 2020-2021

De data voor de komende wedstrijden zijn:
Zaterdag 31 oktober 2020
Zaterdag 28 november 2020
Zaterdag 19 december 2020
Zaterdag 30 januari 2021
Zaterdag 27 februari 2021
Zaterdag 27 maart 2021


Komende zaterdag 31 oktober is in overleg met het bestuur besloten om de wedstrijd alleen door te laten gaan voor skiffs en tweeën. Hiermee kunnen we

Op zaterdag 21 december is er door veel teams deelgenomen aan de Rotte Roei Competitie en de RIC marathon te Amsterdam.

De resultaten van de Rotteroei competitie waaraan 6 Rijnmond teams deelnamen waren prima, ondanks de wat moeilijke omstandigheden met veel golfslag op de Rotte meren. Het team Van HugoV en JuliaS deden het zelfs uitstekend werden 1ste in hun klasse; boottype 2X.

Bij de RIC marathon waaraan 71 teams aan deelnamen deden de Rijnmondteams het ook prima. In hun hun klasse boot type C4* waaraan ruim 30 teams aan deelnamen werd het team van Jacob Jan, Ellen, Hugo, Marjan en Sandra keurig 7de in een tijd van 5 u en 26 min. Het team met Arie, Mieke, Hans, Paul en Rinus eindigde er kort achter als 9de in een tijd van 5 u en 30 min. Inhoudende dat men met een gemiddelde van ruim 10km per uur hebben geroeid en dit door de Amsterdamse grachten waar veel oponthoud is door rondvaartboten.

Het jaar 2019 zit er wat wedstrijd- marathon roeien er weer op. De wedstrijdcommissaris dankt jullie voor je enthousiasme en inzet om mee te doen aan wedstrijden en marathon roeien. Zo zijn wij wat marathon roeien betreft zelfs de grootste van Nederland geworden.

De marathon roeiers bij RV Rijnmond hebben landelijk de meeste kilometers gemaakt in 2019: 12186 km! Dit jaar gingen we met de behaalde resultaten de Laak voorbij.

Bij RV Rijnmond werd LiaH 1ste bij de dames en HansJ 1ste bij de heren. Hans J eindigde in het totaalklassement als 6de. Ook behaalde Rijnmond de meeste oorkondes: 18 roeiers behaalden 6 marathons en 300+ km.

Zorgvuldig en met succes is er naar deze finale toegewerkt - we zijn de grootste van Nederland! - door een enthousiast team roeiers met ondersteuning van de wedstrijdcommissie.

Hier is de uitslagenlijst:

Op 30 november werd de tweede KRZV Maas Rottecompetitie gehouden van dit seizoen. De temperatuur was tegen de vorstgrens aan, de steigers moesten gestrooid worden, maar het was windstil met volle zon. Dat leverde prachtige plaatjes en mooie tijden op. Zo werd Rijnmond lid HugoV achtste in een veld van 19 skiffs met 20 min 21 sec.


Ook dit keer deden een flink aantal boten van RV Rijnmond mee, met diverse nieuwe ploegen. Het doel van deze competitiewedstrijden over ruim 5 kilometer is: fit de winter door. Ieder die 3x mee doet komt in de jaarlijkse einduitslagen met een persoonlijke score.

Het had enige stimulans nodig van de wedstrijdcommissie, maar het werkte wel: liefs acht Rijnmond-teams maten zich in de eerste RRC van 2019-2020 met tientallen andere roeiers.

De start was vanwege de harde wind van 5Bft gelegd bij het gemaal De Kooi. De finish was daardoor vlak voor de Irenebrug. De wind stond zo hard, dat één van onze vlaggeschepen in het riet terecht kwam en te laat was voor de start. Jammer, maar reden genoeg om het nog eens te proberen!

Uniek was de deelname van Joke en Steven in een 2-. Dat was nog nooit vertoond in Rijnmond-kleuren, dus meteen een clubrecord gescoord!


Zaterdag 23 Maart was het weer zover de laatste Rotte Roei Competitie van het seizoen 2018-2019 georganiseerd door RV de Maas. Daarin verweven de Rijnmond Clubkampioenschappen. In een veld van ruim 80 deelnemende teams deed Rijnmond mee met maar liefst 10 teams. Dit onder uitstekende weersomstandigheden niet te veel wind en niet te koud. Rijnmond presteerde uitstekend.

Subcategorieën

Rijnmond is een echte marathonvereniging, bijna elke marathon kan wel een delegatie Rijnmonders verwachten. Eén van die marathons is de Elfsteden Roeimarathon. Op RV Rijnmond lopen héél wat Elfsteden veteranen rond. Ieder jaar zendt de vereniging meerdere boten richting het Hoge Noorden. Degenen die aan de Elfsteden meedoen, trainen op voorhand samen. Tijdens de voorbereidende trainingen oefen je je conditie, techniek en de gelijkheid in de boot. Als het samenspel niet goed gaat, is de 210 kilometer lange tocht wel érg ver. Die afstand wordt door sommigen helemaal verroeid, maar de meesten kiezen er voor om de tocht in estafette-vorm af te leggen: iedere deelnemer van de ploeg legt dan een bepaald onderdeel van de tocht af. De Elfsteden Roeimarathon is een begrip, het is werken aan je roei-CV.

De marathon

De Friesche Elfsteden Roeimarathon wordt jaarlijks georganiseerd door RV Wetterwille, met start en finish in Leeuwarden. De marathon valt ieder jaar op vrijdag en zaterdag na Hemelvaart. Het deelnameveld bestaat uit (max) 100 boten.

De start is in het hartje centrum van Leeuwarden, in de Prinsentuin. De finish is bij de van RV Wetterwille. De deelnemers hebben maximaal 24 uur de tijd om de 210 kilometer lange tocht te volbrengen (en om van het prachtige Friesland te genieten). 

Aangezien Hemelvaart valt op de eerste donderdag na nieuwe maan is het 's nachts extra donker. Naast enkele veiligheidsmaatregelen zoals luchtzakken voor extra drijfvermogen en golfkeringen op de riggers dienen op elke roeiboot twee (olie-)lampen te worden geplaatst voor het nachtelijk deel van de tocht.

Met het Boot Positie Systeem (BPS) zijn de vorderingen van de boten live te volgen op Internet.

Clubrecord

RV Rijnmond voltooide het circuit ooit met enkel 22'ers: in 22 uur, 22 minuten en 22 seconden. Het huidige clubrecord van 19 uur 44 min en 40 seconde stamt uit 2009.

Meedoen?

Mocht je, als Rijnmonder, interesse hebben om mee te doen aan de Elfsteden Roeimarathon, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De wedstrijdcommissaris brengt je dan in contact met de organisatoren van de Elfsteden-ploeg. Ben je nog geen lid en zou je toch graag meedoen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Test