Met Rijnmond…Nooit een saai moment! Op 7 juli roeiden wij de Tromp-prestatietocht een marathon in Hilversum. Lekkere temperatuur van 19 graden, droog en weinig wind.
De Merwede en de Dordtsche Kil waren weer uit de loods gehaald. Fijne boten comfortabel voor de waterwissel, heel erg stabiel en als ze gaan, dan gaan ze ook. Dat hadden we allemaal nodig voor de Tromp-tocht.
De boten hadden we ivm wegwerkzaamheden een dag eerder gebracht en opgeriggerd met vier roeiers en dat scheelde de zondag een uurtje slapen!.
De marathon bestond uit een rondje vanuit Hilversum en ging onder andere over de Vecht, Gein en Angstel langs mooie plaatsjes als Loenen, Baambrugge, Abcoude en Weesp. Over meanderende riviertjes en met waterlelies en molens. Er zaten enkele lange en ruime rechte stukken bij waarop je lekker door kon trekken en royaal boven de 10 of 11 kon gaan zitten om de vaart er in te houden.
Er zaten ook wat venijnige aspecten aan de tocht: griezelig lage bruggen (pas op voor je neus!), tweemaal een oversteek over het Amsterdam-Rijnkanaal, een klotsbak met zuigende vrachtschepen. Deze oversteek was weliswaar begeleid met aanwijzingen middels rode en witte vlaggen, maar daar is alles mee gezegd.
Met 50 km roeien in de benen kwamen we terecht in een hels spektakel van tientallen, sloepen terecht, inclusief hun aangeschoten bemanning. Daar lagen we dan, met 13 roeiboten, in de geur van
kibbeling en het gejoel op de muziek van Frans Bauer (‘heb je even voor mij?’) . We werden gemangeld en geplet en weer met de neus op de feiten gedrukt dat sloepkapiteins doorgaans geen benul hebben van roeiboten. Hun persoonlijke alcoholpercentage leek tamelijk hoog, met alle gevolgen van dien. We lagen daar zeker 45 minuten waarin we erg afkoelden en er geregeld koelwater van de motoren in onze boot gutste. Uiteindelijk ging de sluis open en kregen we van hogerhand voorrang. Wij wel, die negen andere boten die gesneden werden door een grote sloep niet….
Al met al een stoere tocht waarbij we alles uit de kast hebben moeten halen van onze roeitechniek, hulpmiddelen als spons, geitepen, touw, peddel en pikhaak en vooral teamgeest!
Bemanning Dordtsche Kil: Bert, Lia, Hans, Jarl en Paul.
Bemanning De Merwede: Harry, Eline, Roel, Tom en Carla.